Doorgaan naar content
Vanderkamp
Foto van Berry Boxem bij Vanderkamp Pompen in Zwolle die aangeeft dat er nog maar een klein stukje nodig is om een buis aan te sluiten.

Tijdelijke en veilige pomp oplossingen voor de overheid

Al jaren helpen wij overheden met verschillende vaak complexe situaties. Van oppervlaktewater gemalen tot rioolwaterzuiveringsinstallaties. Geen uitdaging is ons gek.

Wij werken samen met diverse gemeenten, provincies, waterschappen en met Rijkswaterstaat.
Logo HHNK. Logo rijkswaterstaat. Logo gemeente Deventer.

Wij werken duurzaam en flexibel

Hoe meer we vooruit denken, des te beter zijn we in staat tijdig in te spelen op veranderingen. Watermanagement kent vaak geen standaardoplossingen. Het is belangrijk om mee te bewegen en te anticiperen om altijd de juiste oplossing te bieden.

Zo passen we de techniek toe

Wij maken gebruik van slimme technieken en kijken altijd of een oplossing efficiënter kan. Hierdoor boeken we duurzame resultaten. Onze inzet is vaak tijdelijk, maar op lange termijn maakt het een groot verschil voor mens en klimaat. Circulariteit is ons uitgangspunt en we werken zoveel mogelijk elektrisch of met schone energiebronnen.

Eefde luchtfoto installatie vanderkamp Pompen oppervlaktewater pomp installatie.
  • Hielke Werkman in overleg bij Vanderkamp Pompen.
  • Foto van schoonmaken van buis aan de hoekerweg 1 in Zwolle bij Vanderkamp Pompen.
  • Op de foto een tekenaar voor Vanderkamp Pompen aan de slag met het intekenen van het plan voor de klus in IJmuiden. De grootste tijdelijke pompopstelling ooit gemaakt.
  • Luchtfoto van de grootste tijdelijke pompinstallatie ter wereld in IJmuiden.
  • Collega's van Vanderkamp Pompen aan het werk bij IJmuiden tijdens de installatie voor SPIE en Rijkswaterstaat.
  • Foto van collega van Vanderkamp Pompen die een buit aansluit op locatie.
Aansluiten buizen op locatie vanderkamp pompen.

Onze manier van werken

Wij worden uw partner tijdens projecten. Wij denken mee, begeleiden het gehele proces en schakelen snel. Op een aparte pagina leest u hoe wij te werk gaan.

Veelgestelde Vragen

Wij krijgen vaak vragen van uw collega's. Hieronder een greep uit de vragen die wij vaak krijgen. We zetten ze overzichtelijk voor u op een rijtje.

Heeft Vanderkamp een standaard prijslijst voor tijdelijke pompinstallaties?

Een standaard prijslijst hebben we niet. Losse componenten zijn wel te huur, daar helpen we u ook graag mee. Echter is een complete tijdelijke pompoplossing bijna altijd maatwerk.

Heeft Vanderkamp ook noodpompen voor snelle (nood)inzet?

Ja, op een calamiteit kunnen we altijd anticiperen met onze vloot. Zowel met diesel- als elektrisch aangedreven pompen. Indien wenselijk kunnen we voor specifieke locaties op voorhand een noodplan voor u uitwerken. Vaak zijn kritieke installaties wat groter en specifieker, dat vraagt ook om een specifiek noodplan.

Hoe pakt Vanderkamp een pompuitdaging aan?

Als u contact met ons legt proberen we altijd eerst op locatie te komen kijken. Bij een calamiteit doen we dat direct en anders plannen we een afspraak. Aan de hand van het locatie bezoek bespreken we met u de pompoplossing die we u kunnen bieden. Soms zijn dat meerdere opties, afhankelijk van de situatie en/of beschikbaarheid. Daarna kunnen we direct overgaan naar de voorbereiding, maar het kan ook dat we u eerst een compleet integraal ontwerp toesturen. Dat is geheel afhankelijk van uw behoefte.

Hoe voorkomt Vanderkamp dat pompen verstoppen door de aanwezigheid van vezels in het rioolwater?

Vanderkamp past alleen pompen toe die een bewezen staat van dienst hebben omtrent deze problematiek. Wij kunnen het ons met ca. 25-30 gelijktijdig operationele installaties in de BENELUX ook niet permitteren dat pompen verstoppen. Naast de bewezen verstoppingsarme pompen is ook de opstelling van de pompen, het (functionele) ontwerp van de tijdelijke pompinstallatie, van belang. Wij weten wat we wanneer kunnen inzetten, zodat we deze problemen voorkomen.

Is het mogelijk om leidingwerk/pompen/onderdelen in te kopen bij Vanderkamp of is het uitsluitend huur?

99% van wat we doen, is verhuur. In enkele gevallen kunnen we in overleg een koopovereenkomst sluiten. Neem voor vragen hierover contact met ons op.

Kan Vanderkamp ons compleet ontzorgen bij de uitvoering van een project?

Ja, naast het installeren en beheren van een tijdelijke pompinstallatie kunnen wij u volledig ontzorgen. Onze projectleiders en engineers hebben ruime ervaring met multidisciplinaire projecten bij overheden. Alle bijkomende zaken als bijvoorbeeld omgevingsmanagement, risicobeheersing, QHSE management, enzovoorts verzorgen we graag voor u als dat wenselijk is. Wanneer een dieselpomp met slangen beter past, kunnen we dit ook leveren of u kan deze afhalen.

Kan Vanderkamp ook beveiliging regelen?

Uiteraard kunnen we dat voor u regelen. Dit nemen we dan mee in onze offerte.

Kan Vanderkamp ook een noodplan maken voor calamiteiten?

Dit is mogelijk. Wij schrijven voor u een op maat gemaakt noodplan waardoor de engineering vooraf al is uitgewerkt. Deze heeft u dan op de plank liggen en in geval van nood hoeft u alleen maar te bellen. Dat is snel schakelen!

Kan Vanderkamp ook hevels maken?

Dat kunnen wij zeker!

Kan Vanderkamp ook pompen met een kleine capaciteit leveren?

De kleinste pompen die Vanderkamp aanbied kunnen 10 kuub water verpompen.

Wat is de maximale lengte van een tijdelijke afvoerleiding?

Wij hebben vele kilometers stalen leiding in onze huurvloot. Verpompen van water over grote afstand is meestal wel haalbaar. Dit zijn enkele voorbeelden van recente installaties met een lange afvoerleiding (maar dat is nog niet de limiet):

  • 10.000m3 per uur verpompen door bijna 2km tijdelijke stalen leiding Ø1.000

  • Bijna 5 km tijdelijke persleiding Ø500

Meestal ligt de beperking uiteindelijk in het maximale vermogen wat je wil inzetten om het water te verpompen. Dat is een kosten-batenanalyse die we graag samen met u maken.

Wat voor huurperiodes kan Vanderkamp aanbieden?

Vanderkamp kan zowel voor korte als voor lange huurperiodes aanbieden. Kijkend naar de huurperiodes die gangbaar zijn specificeren we projecten van <2 weken, 2-8 weken, 8-16 weken, 16-26 weken en > half jaar.

Welke ontwerpwerkzaamheden kan Vanderkamp voor mij uitvoeren?

Wij voeren in eigen huis bijna alle ontwerpwerkzaamheden zelf uit. Enkele voorbeelden:

  • Ontwerptekeningen (2D opstelling, 3D opstelling, schetsen, enz)

  • Hydraulische berekeningen van de tijdelijk installatie om er zeker van te zijn dat de pomp aan zijn leveringsverwachting voldoet

  • Elektrische berekeningen (voeding, kabels, selectiviteit, enz.)

  • Functioneel ontwerp (eventuele aangepaste of geïntegreerde automatisering)

  • Constructieve berekeningen door onze eigen constructeurs

  • Risico inventarisaties en de daarbij horende beheersmaatregelen.

  • Faseringsplannen

  • Trade-Off-Matrix (TOM) voor een gefundeerde keuze bij meerdere mogelijke oplossingen.

Daarnaast hebben we ook diverse vaste partners waarmee we samenwerken. Zij kunnen voor ons ook ontwerpwerkzaamheden uitvoeren zoals bijvoorbeeld: hijsplannen, transportvergunningen, civiele werkzaamheden, enz.

Welke substanties kan Vanderkamp verpompen?

Wij verpompen alle soorten water. Een greep uit de meest voorkomende:

  • Rioolwater: met rioolwaterpompen

  • Oppervlaktewater: met mixed-flow- of axiaalpompen

  • Proceswater/koelwater: met hogedrukpomp, eventueel in serie

  • Mengsel van water en zand (bagger): met slijtvaste baggerpompen

  • Slib (vloeibaar)

  • Bluswater

Worden pompinstallaties van Vanderkamp altijd aangedreven met aggregaten?

We proberen in eerste instantie altijd een bestaande voeding te gebruiken, mits deze aanwezig en beschikbaar is uiteraard. Dat scheelt enorm in uitstoot, kosten, overlast en risico’s. Is die vaste voeding er niet of is deze niet zwaar genoeg? Dan zetten we wel (aanvullende) aggregaten in. Vaak is dan de bestaande voeding ook deels te gebruiken in combinatie met aggregaten.

  • Meestal is het mogelijk om bijvoorbeeld de DWA met de vaste voeding aan te sluiten en wanneer er meer water verpompt moet worden, wordt er automatisch een aggregaat gestart. Deze gaat bijleveren zodat de tijdelijke installatie altijd aan de maximale capaciteit kan voldoen.

  • De installatie kan worden gevoed met een vaste voeding, bijvoorbeeld bij oppervlaktewater, waarop hij de waterstand kan monitoren. Als er vervolgens gepompt moet worden start onze installatie pas het aggregaat.

Als we helemaal ‘stand-alone’ staan opgesteld zetten we uiteraard wel alleen aggregaten in. Maar ook dan kijken we naar de mogelijkheden om kosten, risico’s en overlast te voorkomen. Een paar voorbeelden:

  • Inzet van 100% reservecapaciteit zodat er altijd een back-up aggregaat is geïnstalleerd (n+1).

  • Inzet van meerdere kleine aggregaten in powermanagement. Het voordeel hiervan is dat er altijd op de variërende vermogensvraag kan worden geanticipeerd. Bij weinig vraag (laag of geen pompdebiet) draait er maar één aggregaat op laag vermogen. Naar gelang de vraag toeneemt (meer pompdebiet) schakelen er aggregaten bij. Enkele voordelen zijn dat het verbruik (en dus de uitstoot) zo laag mogelijk blijft en dat er altijd een reservestelling is.

  • Gebruik van een accupack voor de voeding van de besturing en alleen een aggregaat starten als er gepompt moet worden.

Staat uw vraag er niet tussen?

Neemt u dan gerust contact met ons op een manier die u past.

Direct offerte aanvragen?

Wij helpen u graag. Als u voor ons alvast wat gegevens in kunt vullen kunnen wij u sneller van dienst zijn. Dat scheelt weer tijd en dat is fijn voor u en ons.

Spoed?

Heeft u een urgent waterprobleem? Wacht niet langer, wij staan klaar om u te helpen.