Doorgaan naar content
Vanderkamp
Rick van der Kamp en Hielke Werkman nemen Gouden Gazelle Award in ontvangst.

Vanderkamp wint Gazelle Award

Gepubliceerd op 2 december 2022

De Stentor schreef een artikel naar aanleiding van het winnen van een Gouden Gazelle Award in 2022.

Tijdelijke pompinstallaties Vanderkamp in Zwolle redden infrastructuur: ‘Paar keer per jaar houden we onze klanten uit het achtuurjournaal’

Stentor Vanderkamp met de hele familie werkzaam binnen Vanderkamp van links naar rechts: Erik van der Kamp, Linda van der Kamp, Rick van der Kamp en Eef van der Kamp.

Ze ontvingen de Gouden Gazelle Award voor het snelstgroeiende grote bedrijf van Oost-Nederland. Familiebedrijf Vanderkamp Pompen in Zwolle, ofwel The Dutch Water Engineers, levert in korte tijd enorme waterpompsystemen op cruciale locaties. ,,Grootste verstopper? Swifferdoekjes in ons rioolwater.”

Vader Eef van der Kamp (84) heeft het ruimste kantoor met riant uitzicht op het Zwolle-IJsselkanaal waar enorme schepen voorbij varen. Zelf begon hij zijn carrière 70 jaar geleden in het familiebedrijf als schipper van bulkgoederen. Op zijn oude dag maakt hij nog veel schetsen voor efficiëntere pompinstallaties die door de engineers in 3D worden uitgewerkt. ,,Hij heeft een ereplaats in het pand, zo kan hij een oogje in zeil houden”, glimlacht zoon Rick (58) die ruim 30 jaar directeur is van Vanderkamp Pompen. Zijn vader is nog altijd een grote steun en toeverlaat. ,,We delen onze passie voor techniek.”

Overgrootvader

Vanwege zijn dyslectie moest Van der Kamp senior naar de ambachtsschool en begon hij als matroos, schipper, kraanmachinist en chauffeur. Later werd hij adjunct-directeur toen hij samen met zijn broer het bedrijf van hun vader overnam. Want de basis voor Vanderkamp ligt al 150 jaar geleden bij overgrootvader Engbert, in 1846. Ook Rick startte jong in het bedrijf, als kind ging hij vaak mee naar Den Helder en Bremerhaven. Tijdens zijn studie hts werktuigbouwkunde werkte hij er al halve dagen.

Begonnen als baggerbedrijf groeide de gezamenlijke onderneming van vader en zoon uit tot het internationale bedrijf dat al decennia op het bedrijventerrein Voorst staat. Sinds 10 jaar hebben ze 2 hectare aan de Hoekerweg. Op loopafstand van hun woonhuizen in Westenholte waar Rick opgroeide. Zijn zoon Erik, afgestudeerd psycholoog en dochter Linda, verpleegkundige, lopen al warm binnen de firma.

Opsteker

Vanderkamp Pompen bestaat vanaf 1991 en is een van de weinige Nederlandse grote ontwikkelaars en verhuurders van tijdelijke waterpompen. Modulair gebouwd ‘als reuze legoblokken’. In losse stukken zodat ze gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Eerder ontvingen de Zwolse ondernemers de Bronzen en ditmaal de Gouden Gazelle Award van het Financieel Dagblad voor het snelstgroeiende grote bedrijf van Oost-Nederland. ,,Een opsteker. Het zijn vooral webbedrijven die in de prijzen vallen. Wij maken een traditioneel en niet erg sexy of hip product. Wel van wezenlijk belang, zeker”, knikt Rick.

,,In ons land is zo’n 90 procent van alle waterniveaus geregeld. Een sterke troef, maar hiermee hebben we onszelf ook erg kwetsbaar gemaakt. Nederland is toch letterlijk het afvoerputje van Europa. Als er een pompinstallatie defect is, kan dit zeer grote gevolgen hebben. Ik denk dat we een paar keer per jaar onze eindklanten uit het achtuurjournaal houden.” Hij doelt op hun grote project anderhalf jaar geleden bij IJmuiden, een ‘noodklus’ en een van de werkzaamheden die tot de snelle groei leidde van het bedrijf met 55 werknemers op drie vestigingen: Zwolle, Zierikzee en het Britse Brentwood.

Olympisch zwembad

,,Van het pompstation bij IJmuiden waren twee van de zes pompen stuk, hiervoor hebben we binnen een half jaar de grootste tijdelijke pompinstallatie ooit gebouwd. We kunnen ermee in het Guinness Book of Records”, licht Rick toe. ,,Hier wordt 72 kuub per seconde weggepompt, denk aan een olympisch zwembad dat binnen een minuut vol of leeg loopt. Met 150 trucks is de hele installatie van Zwolle naar IJmuiden gegaan. Anderhalf jaar deed het dienst.” Om het belang aan te geven, zegt hij: ,,Een derde van Nederland watert direct of indirect op IJmuiden af. Als het complete gemaal zou uitvallen, lopen de start- en landingsbanen van Schiphol onder water.”

Bij Eefde, de ingang van het Twentekanaal, realiseerde Vanderkamp afgelopen zomer eveneens een spoed- en droogtemaatregel. ,,Als het water in de IJssel te ver zakt, functioneert het bestaande pompstation niet meer. Onze pomp neemt dan de functie over, drie maanden heeft die er gestaan.”

Boosdoener

De Van der Kamps hebben soms een klus in Egypte of Qatar. De prioriteit ligt echter in eigen land en sinds kort in Engeland waar ‘de hele infrastructuur er belabberd aan toe is’. Kennis of innovatie noemen ze als belangrijkste product. Hun nieuwste ontwikkeling is de verstoppingsarme pompwaaier. ,,Grootste boosdoener als het gaat om verstoppingen? Dat is sinds een jaar of tien zonder meer het swifferdoekje, kunststoffen doekjes in ons rioolwater. Hoe die erin verzeild raken? Geen idee, ze zijn rampzalig voor de pompen. De nieuwste pompwaaier zorgt voor minder storingen.”

Tekst: Marion Groenewoud 
Foto: Frans Paalman
Publicatiedatum en tijd: 02-12-22, 07:00