Nu bedrijven steeds meer behoefte hebben aan het beheren en verminderen van hun CO2-uitstoot, biedt de Nederlandse waterbouwpionier Vanderkamp een oplossing die het meest efficiënte gebruik van hulpbronnen garandeert: een nieuwe generatie innovatieve energiebeheersystemen die het energieverbruik van pompinstallaties kunnen verminderen met minstens 20%. “Energiebeheer gaat niet alleen over kostenbesparing; het gaat om hulpbronnenefficiëntie, vooral in dynamische omgevingen zoals tijdelijke pompsystemen. Dit sluit perfect aan bij onze visie voor een groenere toekomst”, zegt Menno van Veen, ingenieur en hoofd R&D bij Vanderkamp.
Energiebeheer voor tijdelijke pompsystemen
Gezien de uitdagingen die verband houden met de verouderende waterinfrastructuur in Groot-Brittannië, de klimaatverandering, de toenemende vraag naar water, strengere regelgeving en stijgende energiekosten, groeit de vraag naar tijdelijke pompsystemen in Groot-Brittannië en wordt het energiebeheer ervan een aandachtspunt. “Onze innovatieve energiemanagementsystemen zijn expliciet ontworpen voor de waterindustrie”, zegt Menno. “Tientallen jaren ervaring in het veld helpt ons precies te begrijpen wat de industrie nodig heeft, en met onze focus op onderzoek en ontwikkeling hebben we geavanceerde oplossingen gecreëerd die zowel operationele uitmuntendheid als een duurzaam gebruik van hulpbronnen bieden.”
Hulpbronnenefficiënte oplossingen die energie besparen
In de kern zijn de energiebeheeroplossingen van Vanderkamp vooral gunstig voor gebruikers die een fluctuerende stroomvraag ervaren. “In plaats van één grote generator te gebruiken, minimaliseren we de kans op systeemstoringen door de stroomvoorziening te verdelen. Dankzij slim wisselende generatoren functioneren de motoren op het hoogste rendement”, legt Menno uit. Als de vraag laag is, werkt één enkele generator. Maar wanneer de vraag stijgt, komen er extra generatoren bij, waardoor een optimale stroomvoorziening zonder enige verspilling wordt gegarandeerd. Menno: “Deze methode verbetert niet alleen de output van een tijdelijke stroomvoorziening, maar levert ook energiebesparing op als deze wordt gecombineerd met het elektriciteitsnet.”
Gegarandeerde stroomvoorziening met frequentieomvormers
Bij Vanderkamp worden alle pompen aangedreven door frequentieomvormers die ervoor zorgen dat de installatie soepel versnelt of vertraagt. Dit maakt een efficiënte stroomvoorziening mogelijk die nooit overbelast raakt. Menno: “Het is eigenlijk een ingebouwd vangnet dat de betrouwbaarheid garandeert. Wanneer een generator een probleem tegenkomt, passen de pompen zich onmiddellijk aan het beschikbare vermogen aan, waardoor een consistente, ononderbroken werking bij elke vraag wordt gehandhaafd.”
Case study: Vanderkamps overpompinstallatie in Carlisle, VK
Bij Carlisle WwTw heeft Vanderkamp vorig jaar een overpompsysteem geïnstalleerd. Het project duurde ongeveer een jaar en werd onlangs afgerond, wat de tastbare voordelen van de energiebeheerworkflow van het bedrijf aantoont. Menno: “Vóór onze tussenkomst had de lokale waterzuiveringsinstallatie te maken met terugkerende uitdagingen op het gebied van stroompieken, wat leidde tot uitval van apparatuur en hogere operationele kosten. Ons energiebeheersysteem werd geïntroduceerd, waardoor realtime monitoring, voorspellend onderhoud en optimale stroomverdeling mogelijk zijn.” De resultaten waren onmiddellijk zichtbaar. De faciliteit zag binnen de eerste drie maanden een vermindering van 20% in het energieverbruik. Ook daalde de ongeplande uitvaltijd van apparatuur met 30%, wat leidde tot verbeterde operationele efficiëntie en aanzienlijke kostenbesparingen.
Lees hier meer over het project:
vdkamp.eu/nl/projecten/carlisle-wwtw
Lokale samenwerking is de sleutel tot succes
Dit project is slechts één voorbeeld uit de portefeuille van Vanderkamp in Groot-Brittannië. Menno benadrukt dat lokale samenwerkingen, zoals tijdens de installatie van Carlisle, hebben geleid tot wederzijds leren en systeemoptimalisatie. Menno: “Samen met lokale belanghebbenden hebben we door de complexiteit van het integreren van systemen genavigeerd, waardoor een naadloze communicatie en afstemming van de klantverwachtingen zijn gewaarborgd. Dergelijke samenwerkingen zijn niet alleen technisch van aard, maar omvatten ook het delen van kennis, het begrijpen van lokale regelgeving en het garanderen dat aan de kwaliteits-, gezondheids- en veiligheidsnormen wordt voldaan.
Een routekaart voor de Britse waterbedrijven
Zoals eerder vermeld gaat het energiebeheer van Vanderkamp voor tijdelijke pompsystemen verder dan alleen maar kostenbesparingen. Door real-time data-analyses te gebruiken voor efficiëntie-optimalisatie, een concrete manier te bieden om de impact op het milieu te verminderen, de levensduur van activa te verbeteren met voorspellende analyses en door oplossingen aan te bieden die speciaal zijn ontworpen voor de Britse markt, biedt Vanderkamp ons een veelbelovende routekaart voor de industrie.