Doorgaan naar content
Vanderkamp
Duiker vlakbij Station South Ruislip, Engeland.

Smooth Ride

Gepubliceerd op 15 november 2024

Nieuw ontworpen trolley biedt ondergrondse oplossing

Wanneer het leidingtracé van een tijdelijke pompinstallatie niet over het treinspoor geplaatst mag worden in verband met veiligheidsredenen. Om het spoor heen betekent kilometers aan leidingen, dus ook geen optie. Wat doe je dan? Je bouwt het leidingtracé onder het spoor, door de duiker.

Bij Station South Ruislip in Engeland werd het riool gerelined vanwege de geplande hogesnelheidslijn ‘High Speed 2 (HS2)’ in het Verenigd Koninkrijk die Londen met Birmingham verbindt. Om te zorgen dat het riool functioneel blijft, moest er een tijdelijke bypass komen. Vanderkamp – The Dutch Water Engineers ontwierp een tijdelijke pompinstallatie. Op de betreffende locatie is een duiker aanwezig waar het leidingwerk doorheen kon, echter was er één uitdaging: de duiker is 175 meter lang en in een gesloten ruimte kan niet worden getakeld. Hoe kunnen de DN800 leidingen in stukken van twaalf meter en een gewicht van ruim 2,2 ton in de duiker worden geplaatst?

Verticale bewegingsvrijheid door potkrik en 360 graden rotatie door rotatiewielen.
Verticale bewegingsvrijheid door potkrik en 360 graden rotatie door rotatiewielen

Vanderkamp en IJssel Technologie ontwikkelden samen de een speciale trolley. Een karretje waarmee de buizen rijdend in de duiker worden geplaatst. Het ontwerp moest voldoen aan vijf bewegingsvrijheden: de trolley moest kunnen rijden en sturen én de buis zowel horizontaal als verticaal kunnen bewegen en om de as kunnen roteren. Deze laatste beweging was noodzakelijk om de boutgaten van twee buizen precies op elkaar te kunnen uitlijnen. Het ontwerp moest herbruikbaar zijn, maar aangezien het geen dagelijks werk betreft, was het van belang dat het ontwerp tevens kostentechnisch verantwoord was.

Horizontale bewegingsvrijheid door de schroefdraadverbinding.
Horizontale bewegingsvrijheid door de schroefdraadverbinding

Het ontwerp werd ontwikkeld met gangbare producten zodat deze gemakkelijk verkrijgbaar zijn, waaronder producten die ook in Engeland beschikbaar zijn. Om de buis verticaal te kunnen bewegen, is aan beide zijden van de trolley een potkrik geïntegreerd. De DN800-buis rust op roterende wielen, waardoor deze 360 graden kan draaien. Daarnaast kan de buis over de horizontale as bewegen door een schroefdraadverbinding, wat zorgt voor de gewenste flexibiliteit en nauwkeurigheid in de positionering. Door de wielen, die het gewicht ruim aankunnen, kan de trolley rijden en door een stuurmechaniek kan de trolley sturen.

Werking van de trolley

De buis wordt op twee trolleys gehesen met een kraan en vervolgens wordt de buis de duiker ingereden. Hier wordt de aan beide zijden met houten blokken ondersteund, waarbij ook de trolleys worden verwijderd. De tweede buis wordt vervolgens tegen de eerste buis aangereden en zowel horizontaal als verticaal gepositioneerd, zodat de buis aansluit op de eerste. Vervolgens wordt de buis geroteerd totdat de boutgaten op elkaar uitlijnen en dan worden de buizen aan elkaar bevestigd met M27-bouten. Een flensverbinding creëert de waterdichte verbinding. De ondersteuning vindt ook hier plaats door houten blokken en de trolleys worden verwijderd. Dit proces herhaalt zich totdat de hele duiker is voorzien van DN800 buizen. Illustratie 1 toont het proces in vier stappen.

Werking van de Trolley.
Werking van de trolley

Nu, anderhalf jaar later (november 2024), zijn de trolleys opnieuw ingezet onder de A35 in Hengelo, een vergelijkbare situatie als bij het Station South Ruislip. De duiker in Hengelo wordt gerenoveerd, waarbij de waterstroom van de Oelerbeek naar de Nieuwe Oelerbeek moet blijven doorgaan. Hier werd ook besloten de leiding door de duiker heen te leggen, waarbij de trolley de oplossing was om de buizen in de duiker te krijgen.

De duiker bestaat uit twee toegangen waarbij eerst de westzijde van de duiker werd gerenoveerd door deze van een vaste leiding te voorzien. Het leidingtracé van de tijdelijke pompinstallatie liep daarbij door de oostzijde van de duiker (zoals te zien in foto 4). Zodra de vaste leiding in de westzijde was geplaatst, werd de tijdelijke pompinstallatie overgezet op deze vaste leiding, zodat de oostzijde eveneens van een vaste leiding kon worden voorzien. Een prachtig voorbeeld van hoe een technische oplossing voor de ene situatie in de toekomst nieuwe mogelijkheden creëert.

Trolley in duiker van Oelerbeek.
De trolley in de duiker van de Oelerbeek