Doorgaan naar content
Vanderkamp
Proefopstelling tekening Vanderkamp.

Proefstand Vanderkamp slaagt voor eerste grote test

Gepubliceerd op 24 mei 2024

Pompnl schreef een artikel over een van Europa’s grootste proefopstellingen voor pompinstallaties bij Vanderkamp

UIT DE PRAKTIJK

Proefstand Vanderkamp slaagt voor eerste grote test

9 april 2024

Onlangs zette Vanderkamp – The Dutch Water Engineers een belangrijke stap in de ontwikkeling van een van Europa’s grootste proefopstellingen voor pompinstallaties. De combinatie van een uitzonderlijk diep waterbassin met een grote capaciteit slaagde begin dit jaar voor zijn eerste tests.

Geslaagde eerste grote test

Hiermee kwam het ambitieuze project dat het bedrijf in samenwerking met Bastiaan Bouw ontwikkelde, in een nieuwe projectfase. Menno van Veen, R&D Engineer bij Vanderkamp en Hans Bastiaan van Bastiaan Bouw delen hun inzichten in de ontwikkeling en bouw van deze innovatie.

State-of-the-art proefstand

De pompenleverancier ontwikkelde een state-of-the-art proefstand om pompcapaciteiten met de hoogste nauwkeurigheid te testen. “Dit stelt ons in staat om zowel kleine als grote pompen te testen, met capaciteiten tot 20.000 m3/h”, legt Menno uit.

De proefstand is uniek vanwege zijn ‘plug and play’-benadering waarbij klanten hun pompen eenvoudig kunnen aansluiten zonder complexe installatieprocessen. Bovendien, met een diepte van tien meter onder de grond biedt de opstelling de mogelijkheid staartpompen te testen. Het verschil in waterhoogte van meer dan tien meter is cruciaal voor accurate NPSH-metingen.

Van ontwikkeling tot bouw

De ontwikkeling van een van de grootste proefopstellingen vormt een ambitieus project. Hoofdaannemer Hans kreeg vanaf het begin in 2016 de verantwoordelijkheid voor de bouw van de proefstand. “De grootste uitdaging was toch wel het construeren van een betonnen put van 14 meter diep. Een technisch hoogstandje op zich”, legt hij uit.

Proefopstelling tekening Vanderkamp.
Tijdens de ontwikkelfase van de proefstand werd er nog weleens wat bijgeschaafd. Door goed te luisteren naar de behoeften van klanten, wist de pompenleverancier met verschillende aanpassingen in het ontwerp de proefstand nog multifunctioneler te maken.

“We hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid toegevoegd om drukverlies over afsluiters en terugslagkleppen te meten en flowmeters te kalibreren. Dit breidt onze dienstverlening aanzienlijk uit”, zegt Menno.

Werkplaats

De proefstand is direct gekoppeld aan de werkplaats van Vanderkamp. Dit maakt het eenvoudig, om na de revisie van een pomp een controle uit te voeren. Zo waarborgt het bedrijf ook de kwaliteit van de eigen verhuurvloot. Hans: “De bouw van het nieuwe kantoor en werkplaats van hun ging logischerwijs hand-in-hand met de bouw van de proefstand. Vanderkamp en klanten hebben hierdoor direct inzicht in de testprocessen.”

Tien meter diepe waterput Vanderkamp.
Hans Bastiaan van Bastiaan Bouw staat bij de tien meter diepe waterput, een technisch hoogstandje.

Hiermee kunnen ze hun producten verder optimaliseren voor de zwaarste toepassingen.

Kleine en grote pompen

Recentelijk voerde Vanderkamp – The Dutch Water Engineers succesvol een reeks testen uit met de nieuwe opstelling. “Onze nieuwe proefstand speelde eerder dit jaar een cruciale rol bij een FAT-test van een pompinstallatie voor een klant in Spanje. Dit bewijst de functionaliteit en betrouwbaarheid van onze proefstand en dat stemt ons tevreden”, zegt Menno.

De ‘kleine straat’ van de proefstand komt halverwege dit jaar in gebruik. Naar verwachting sluit de ‘grote straat’ met een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding zich daar volgend jaar bij aan.

De nieuwe proefstand bij de waterengineers is niet zomaar een testfaciliteit. Het bedrijf noemt het zelf een technologische doorbraak die nieuwe normen stelt voor de industrie. “Deze innovatie stelt ons en onze klanten in staat om elk formaat pompen en andere watermanagementsystemen onafhankelijk te testen onder realistische omstandigheden”, legt Menno uit.

De besturing van de proefopstelling Vanderkamp.
Menno van Veen, R&D Engineer bij Vanderkamp – The Dutch Water Engineers regelt de besturing in.

Samenwerking

De samenwerking tussen Vanderkamp en Bastiaans Bouw in de ontwikkeling van de proefstand markeert een belangrijke mijlpaal voor beide partijen. “Zo’n groot project als deze doe je maar een keer in je leven”, zegt Hans met gepaste trots. “Het project vereist een naadloze integratie van expertise van en technologieën bij beide bedrijven. Dit hielp ons om grenzen te verleggen en samen iets werkelijk unieks neer te zetten”, vervolgt hij. Door hun krachten te bundelen, legden beide bedrijven een sterke basis voor innovatie binnen de watermanagementsector.

Specificaties

  • Waterbassin van 900 m3.

  • Eigen trafo van 1000KVA.

  • Mogelijkheid voor het testen van schachtpompen tot een diameter van DN1400.

  • Conform ISO 9906.

Proefopstelling overzicht bij Vanderkamp.
Proefopstelling overzicht bij Vanderkamp

Projectcase in Spanje

  • twee dompelpompen van elk 275kW.

  • Drie droog opgestelde pompen van elk 560kW.

  • Drie generatoren van 1250KVA in powermanagment.

  • Leidingwerk DN800/DN1000.

  • Bedrijfspunt: 5000 m3/h bij 4,5 bar.

Proefstand Vanderkamp Slaagt Voor Eerste Grote Test. (2024, april 9). Opgeroepen op 24 mei, 2024, van Pompnl: https://www.pompnl.nl/native/proefstand-vanderkamp-slaagt-voor-eerste-grote-test/