Doorgaan naar content
Vanderkamp
Testopstelling bij Vanderkamp pompen van de pomp met visvriendelijke waaier.

Vanderkamp test innovatieve verstoppingsarme pompwaaier in bestaande pompen

Gepubliceerd op 1 maart 2023

Verstoppingen leveren storingen op en die wil Vanderkamp voorkomen. Daarom hebben we onze Nijhuis HMF1-70.80 uitgerust met een meer verstoppingsarme waaier.

Verstoppingen van een pomp zijn altijd onwenselijk maar kunnen met name in afvalwater projecten voor de nodige problemen zorgen.

"Verstoppingen leveren storingen op en die wil Vanderkamp zo veel mogelijk voor onze opdrachtgevers voorkomen. Daarom hebben we in de afgelopen periode gekeken of onze Nijhuis HMF1-70.80 kan worden uitgerust met een meer verstoppingsarme waaier en wat het effect daarvan op het rendement van deze pomp is."
- Rick van der Kamp

Pompwaaier vervangen

De bestaande 4 kanaals waaier uit de HMF1-70.80 wordt in de test vervangen voor een meer verstoppingsarme 3 kanaals waaier. 

Oude pompwaaier van Vanderkamp Pompen.
Oude pompwaaier
Foto van de nieuwe pompwaaier die verstoppingsarm is.
Nieuwe pompwaaier

Testuitslagen

Uit onze testen blijkt dat de gewijzigde vormgeving van de waaier zorgt voor een daling van 15% van de opvoerhoogte bij een gelijk toerental. Dit kan eenvoudig worden gecompenseerd door het toerental iets te verhogen.

Collega's van Vanderkamp Pompen zijn bezit met de installatie en het testen van de verstoppingsarme pompwaaier.

Het te behalen rendement zakt volgens de berekeningen in CFD (Computational Fluid Dynamics) en op de proefstand slechts 3-4%. Dit is nog steeds een uitstekende waarde. Het rendement van de bestaande waaier is namelijk max. 92%. Naast het rendement is ook gekeken naar de NPSH (Net Positive Suction Head). De NPSH een maat voor de druk die beschikbaar is aan de zuigaansluiting van de pomp. Daarop heeft de aanpassing van deze waaier weinig invloed, wat zeer positief is.

Resultaat  

Door deze aanpassing verwachten we dat het aantal storingen door verstopping verder kunnen beperken. In onze ogen dus een geslaagde aanpassing van onze bestaande pomp. De nieuwe waaier zal in onze huurvloot naast de bestaande waaier worden toegepast om deze pomp zo breed mogelijk inzetbaar te maken. Meer weten?