Doorgaan naar content
Vanderkamp
Vanderkamp project in Kopenhagen. Op de foto de buizen voor de hevelinstllatie met medewerkers van BIOFOS.

Waterzuivering in Kopenhagen

Gepubliceerd op 20 februari 2024

Het vakblad Civiele Techniek heeft een artikel geschreven over onze innovatieve hevelinstallatie in kopenhagen.

Innovatieve hevelinstallatie

Om de waterzuivering van BIOFOS in Denemarken gedeeltelijk droog te leggen voor bouwwerkzaamheden uitgevoerd door Envidan, is een innovatieve hevelinstallatie gebouwd van vier DN1000 leidingen met een totale capaciteit van 10.000 m3 /uur. Het ontwerp moest niet alleen functioneel zijn, maar ook duurzaam en kosteneffectief. Hierdoor kon de opdrachtgever de bouwwerkzaamheden uitvoeren in een aanzienlijk verminderde bouwtijd.

De hevelinstallatie was door Vanderkamp Pompen ontworpen met geavanceerde technologieën voor een nauwkeurige en efficiënte drooglegging. Er is geïnvesteerd in DN1000 regelkleppen om de waterstroom te regelen tussen de diverse waterbassins. De toegepaste hevelinstallatie verbeterde niet alleen de efficiëntie, maar ook de duurzaamheid van het project. Want als een hevel loopt, is er minimale energie benodigd, de zwaartekracht doet de rest. Het gebruik van alleen vacuümpompen in de hevelinstallatie maakt het project duurzamer. Vacuümpompen verminderen elektriciteitsverbruik ten opzichte van een pompinstallatie, waarmee het project niet alleen functioneel is maar ook een positieve ecologische impact heeft. Elektrische afsluiters bieden een nauwkeurige controle over de waterstroom. Gezamenlijk is vooraf de locatie bezocht om het ontwerp van de hevelinstallatie te finetunen. Het ontwerp vormde de blauwdruk, in combinatie met de aangeleverde pointcloud en 3D-modellen van de klant. Het opbouwen van een dergelijke installatie vereist niet alleen technische knowhow, maar ook een goed gecoördineerde inzet van het team, met aandacht voor veiligheid en efficiëntie.

Om de waterzuivering in Denemarken gedeeltelijk droog te leggen voor de bouwwerkzaamheden, is een hevelinstallatie gebouwd die bestaat uit vier DN1000 leidingen met een totale capaciteit van 10.000 m3 /uur, geheel op hoogte. Daarin zat de technisch de uitdaging. Het gehele leidingwerk moest namelijk ook op hoogte worden ondersteund bovenop het platform op specifieke steunplekken. De steunpoten zijn, waar mogelijk, breder gemaakt om de kracht te verdelen. Er is heel precies gekeken waarop gesteund kon worden; enkel op muren of wanden en niet op losse vloerplaten. Door goed de bouwvolgorde op voorhand te bepalen, de steunen op de juiste plek te zetten, kon de installatie veilig worden gebouwd. Omdat het leidingwerk in prefab delen op de plek gehesen moest worden, waren er grote kranen nodig. De zwaarste kraan was een 650-tonner. Een hevel dient aan de instroom- en uitstroomzijde ondergedompeld te zijn in het medium om te kunnen werken. Het vacuüm wordt gecreëerd door middel van drie vacuümcontainers. Doordat de vacuüminstallatie de lucht wegneemt uit de installatie gaat het water stijgen, vergelijkbaar met het zuigen aan een rietje. Zodra de lucht is weggenomen, loopt het water van het hogere naar het lagere niveau. Factoren die de capaciteit van een hevel bepalen zijn het hoogteverschil (Δ-H) en de weerstandsfactoren. Hoe groter het hoogteverschil, hoe groter de capaciteit van de hevel is. Ook een grote buisdiameter vergroot de capaciteit. Componenten die de weerstandsfactor bepalen zijn het aantal bochten of T-stukken (hoe meer des te meer weerstand) en het gebruik van een zuigkelk aan de instroomzijde voor optimale instroom (verlaagt de weerstand). Dit project in Kopenhagen is niet alleen groot en energiezuinig, maar is ook een project waar creativiteit en innovatie samenkomen.

Laura Oosterbroek, Marco Wesseling, Berry Boxum, Rick van der Kamp, Vanderkamp Pompen

Denemarken tekening van Damhusaen.
Hevel in werking tekening door Marco Wesseling
Foto van het werk in Kopenhagen Damhusaen van Vanderkamp de hevel opstelling.
hevel in werking fotografie door Nils Lund