Doorgaan naar content
Vanderkamp
In Balk werden windketels vervangen in reioolgemalen. Hiervoor maakte Vanderkamp Pompen een by-pass.

In opdracht van Wetterskip Fryslân voert Jansma een uniek project uit het vervangen van de windketels bij zo’n 30 rioolgemalen in Zuid-Friesland. Het eerste rioolgemaal was in Balk en de uitvoering hiervan is inmiddels afgerond. Tijdens het vervangen wordt de rioolleiding afgesloten. Wij hebben een by-pass gebouwd en verzorgden zo de doorgang van het rioolwater.

Windketels bij rioolgemalen
Rioolgemalen zijn nodig om het afvalwater van woningen en bedrijven bij de eindbestemming te krijgen; de rioolwaterzuiveringsinstallaties. De rioolgemalen zijn dus eigenlijk pompen voor het afvalwater. Door een storing kan deze pomp uitgaan, de stroming van het afvalwater komt dan stil te staan. Hierdoor verandert de druk in de rioolleiding, door die druk kan de leiding kapot gaan. Om dit te voorkomen zijn er bij de rioolgemalen in de jaren 50 windketels geplaatst. Deze ketels vangen de druk op die in de leiding ontstaat.

Er is alleen één nadeel aan deze windketels, deze zijn lastig te onderhouden doordat ze onder de grond zitten. Ook zijn de ketels inmiddels aan vervanging toe.

Frequentieomvormers in plaats van windketels
Wetterskip Fryslân vervangt alle 54 windketels in Friesland door frequentieomvormers. Dit zijn kleine kastjes die het werk van de windketels overnemen. Deze omvormers laten de pompen langzaam uitgaan, waardoor de druk in leiding geleidelijker wegvalt. De frequentieomvormers worden geplaatst in de bestaande schakelkast van het rioolgemaal. Jansma Drachten vervangt alleen de windketels in Zuid-Friesland.

(Tekst met toestemming overgenomen van Jansma)

In Balk werden windketels vervangen in reioolgemalen. Hiervoor maakte Vanderkamp Pompen een by-pass. Soms ook op diepte.
In Balk werden windketels vervangen in reioolgemalen. Hiervoor maakte Vanderkamp Pompen een by-pass. Met werkzaamheden in de woonwijk.

Wilt u graag meer weten?

Rick van der Kamp CEO
Rick van der Kamp Vanderkamp Pompen.

Spoed?

Heeft u een urgent waterprobleem? Wacht niet langer, wij staan klaar om u te helpen.