Doorgaan naar content
Vanderkamp
Eefde luchtfoto installatie vanderkamp Pompen oppervlaktewater pomp installatie.

Sluis Eefde

Wij hebben meerdere malen een effectieve oplossing gerealiseerd voor Vitaal bij Sluis Eefde. Wanneer het waterpeil in de IJssel daalt, neemt ook de capaciteit van de bestaande gemalen af. Daarom mochten we in de afgelopen jaren het tekort aan capaciteit aanvullen met een tijdelijke pompinstallatie.

De pompinstallatie bestond uit verschillende fasen die achtereenvolgens werden geactiveerd, afhankelijk van het waterpeil. Fase 1 omvatte 4 pompen (6 m3/sec) met een vermogen van 450 KW. Als het waterpeil nog verder daalde, trad fase 2 in werking, bestaande uit 2 pompen (5 m2/sec) met een vermogen van 450 KW.

Extreem droge zomer

In 2022 werd Nederland geconfronteerd met een extreem droge zomer, waardoor het waterpeil in de IJssel zo laag werd dat de bestaande gemalen volledig moesten worden uitgeschakeld. De tijdelijke pompen uit fase 1 en 2 waren al geïnstalleerd, maar de capaciteit bedroeg nog steeds ongeveer 9 m3/sec bij deze uitzonderlijk lage waterstand. Om dit aan te vullen, hebben we vier extra pompen in de sluiskolk geplaatst, met een capaciteit van ongeveer 6-8 m3/sec, afhankelijk van het waterpeil.

Het is tot nu toe de grootste tijdelijke watervoorziening geweest in verband met aanhoudende droogte in Nederland en heeft er drie maanden gestaan.

Eefde

Eefde 2022

Bijzondere uitdagingen

De tijdelijke pompinstallaties kende een aantal bijzondere uitdagingen. Zo was er beperkte ruimte beschikbaar voor het plaatsen van de apparatuur en bij hoog water bestond het risico dat de pompinstallatie onder water kwam te staan. De locatie had beperkte elektrische voeding, wat hoge eisen stelde aan ons ontwerp. Bovendien moest in 2015 een deel van het leidingwerk de weg kruisen zonder het verkeer te hinderen.

Lees meer over dit project in het artikel van GWW-Bouw: /artikel/data-combineren-met-expertise-om-tot-optimaal-noodplan-te-komen/ 

Eefde

Eefde 2015

Wilt u graag meer weten?

Hielke Werkman COO
Hielke Werkman COO bij Vanderkamp.

Spoed?

Heeft u een urgent waterprobleem? Wacht niet langer, wij staan klaar om u te helpen.