Doorgaan naar content
Vanderkamp
Tijdelijke Pompinstallatie Oelerbeek, Hengelo.

Omdat Heijmans renovatiewerkzaamheden uitvoert aan de betreffende duiker, is Vanderkamp ingeschakeld een tijdelijke bypass te maken. De bypass zorgt ervoor dat de Oelerbeek kan doorstromen tijdens de renovatiewerkzaamheden. Vanderkamp is met drie voorstellen gekomen, waarbij Heijmans de voorkeur had voor de bypass door de duiker.

De renovatie bestaat uit 3 fases:

Eerst renoveert Heijmans de westelijke koker. De bypass gaat dan via de oostelijke koker. Wanneer de westelijke koker gerenoveerd is, wordt de bypass hierop aangesloten en zal de andere koker gerenoveerd worden. Hierna zullen de kokers omgoten worden met schuimbeton.

Bij dit ontwerp staan de pompen aan de zuidzijde van de A35 opgesteld - aan de Albersdijk - en verpompen het water vanuit de Oelerbeek, onder de A35 door, in de Nieuwe Oelerbeek. De uitdaging bij dit project was de duiker: Hoe moet het leidingwerk hierin worden geplaatst? Hiervoor kwam Vanderkamp met een oplossing welke te zien is in deze video:

Project: Hengelo, Bypass Oelerbeek | Locatie: A35

De speciale transportkarretjes die benoemd worden door Berry Boxum in bovenstaande video hebben de naam "Super Trolley" en zijn door Vanderkamp ontworpen voor een project in Engeland. Hier was een vergelijkbare situatie rondom de aanleg van de HS2 van Londen naar Birmingham.

De Super Trolley is tijdens het project in Hengelo weer succesvol ingezet en zo konden de monteurs het leidingtracé snel monteren.

Werking van de Super Trolley

De Tijdelijke Pompinstallatie (TPI) bestaat uit drie Flygt C3501's, waarbij één pomp dient als reserve. De pompen staan nat opgesteld en staan in een 10ft. krooscontainer. Zo wordt er voorkomen dat de pompen drijvende delen aanzuigen. Bij te weinig aanvoer draait de TPI niet. De besturingscontainer blijft altijd online om de de waterstanden te monitoren en het telemetriesysteem online te houden. Deze blijft altijd onder spanning staan door een zogenaamde ESaver (dit is een soort batterypack) van 15kW. Wanneer de ESaver leeg raakt, schakelt er een klein aggregaat in van 15kVA om de ESaver op te laden. Zodra het water niveau stijgt en de pomp moet gaan draaien, schakelt er automatisch een groot aggregaat in.

Het water gaat vervolgens door een flowmeter en wegoverspanning richting de duiker. Waar het tracé de duiker verlaat, gaat het over de gronddam heen. Hier vervolgd het water haar weg via een container, ter bescherming tegen uitspoeling.

De TPI zal er naar verwachting tot eind januari 2025 staan.

Wateruitstroom in de nieuwe Oelerbeek
Overview TPI
Fase 2: TPI aangesloten op nieuwe koker

Wilt u graag meer weten?

Berry Boxum Projectleider
Berry Boxem Vanderkamp Pompen.

Spoed?

Heeft u een urgent waterprobleem? Wacht niet langer, wij staan klaar om u te helpen.